Kjøtt på menyen!

Etter å ha lest bloggen til en dansk «kollega» som driver med Frilandsgris i mye større skala enn meg ble jeg inspirert til å skrive noen tanker om vårt forhold til kjøtt.

De siste 10 årene før vi kjøpte småbruk gikk det lite kjøtt i vår lille husholdning. Det hele startet etter et besøk på en gård i Trøndelag som driver med Frilandsgris, og etter å ha jobbet noen måneder på et økologisk bakeri som kun har svinekjøtt fra Grøstad Gris på menyen. Jeg ble så inspirert til å stille strenge krav til dyrevelferden at alt vi kjøpte av kjøtt var merket med Grøstad Gris, eller så var det viltkjøtt og en sjelden gang økologisk høne som vi kjøpte på Meny. En gang gikk vi sammen med en del andre studenter og kjøpte en halv elgkalv. Vi parterte og kverna og det var omtrent ikke et gram kjøtt igjen på skrotten når vi var ferdige. Vi laga fantastisk mye god vegetarmat, og siden økologisk kjøtt fra Grøstad Gris er dyrt for en fattig student, ble det kun kjøtt til middag en gang  eller to i uken.

Støle-6941
Kontrastene mellom konvensjonelt svinehold og feks Grøstad Gris eller Fjellgris fra Valdres er enorme! 

Nå som vi har god tilgang på kjøtt fra egne Frilandsgris, sau og lam har vi kjøtt på menyen nesten hver eneste dag! Ikke fordi vi må ha kjøtt til middag hver dag, men fordi det er lett tilgjengelig og fordi vi er stolte av det vi produserer. Frysen bugner av deilig elgkjøtt, rådyr, kjøtt av egne haner, naboens hane, and fra et jorde på Jæren, ei og annen rype og skogsfugl i tillegg til egne lam, sau og Frilandsgris! Det er klart vi spiser mye kjøtt- men ikke for enhver pris!

Kanskje kjenner du en bonde som selger kjøtt fra egne dyr? Eller så kan du helt sikkert sikre deg noen godsaker gjennom din lokale REKO-Ring. REKO-Ringen er et fantastisk tilbud for de som stiller litt ekstra høye krav til råvarene, og som er opptatt av å handle lokalt. (Men husk; selv om det er lokalt betyr det ikke at det er bedre enn det du finner i butikken- så vær litt kritisk 😉 Vil du ha kjøttet levert på døra er kanskje Fritt & Vilt noe for deg?

Det er en god følelse å servere kjøtt fra dyr som du vet har hatt et godt liv! Neste år håper jeg vi greier å kapre en kjøttkasse fra naboens Hereford!

Husk at hver gang du handler noe så gir du en stemme til de som står bak produktet.

 

2 kommentarer om “Kjøtt på menyen!

  1. Utrolig bra skrevet artikkel. Kunne like gjerne lest det i avisen. Stå på, vi er mange som tenker likt om dyrevelferd.

    HeieHeia! Vi digger dere Vestre Støle.

    Hilsen Mette, 33 år og fan 😉

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s